Khamis, 28 Julai 2011

10 Tokoh Malaysia Berdarah Indonesia..

1. Tun Abdul Razak
 

Tun Abdul Razak bin Haji Dato' Hussein Al-Haj merupakan anak sulung Dato' Hussein bin Mohd. Taib dan Hajah Teh Fatimah binti Daud. Ia memiliki darah bangsawan Bugis yang datang ke Malaya pada abad ke-19.2. Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi
Dato' Seri Abdullah bin Haji Ahmad Badawi, sama seperti Tun Abdul Razak, beliau juga memiliki darah Bugis.
 


3. Leftenan Adnan
Adnan bin Saidi atau lebih dikenal sebagai Lt. Adnan Saidi dilahirkan di Kampung Sungai Ramal, Kajang, Selangor pada tahun 1915. Adnan Saidi merupakan anak sulung dalam keluarga keturunan Minangkabau.


4. Tuanku Ja'afar Ibni Al-Marhum Tuanku Abdul Rahman
Tuanku Ja'afar Ibni Al-Marhum Tuanku Abdul Rahman merupakan Yang di-Pertuan Agong Malaysia yang ke-10 (26 April 1994 hingga 25 April 1999) dan Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan ke-4 dan anak dari Yang di-Pertuan Agung yang pertama. Baginda memiliki darah Minangkabau.5. Dato’ Seri Dr Mohd Khir Toyo
Dato' Seri Dr. Mohammad Khir bin Toyo (lahir di Tali Air 2, Ban 4, Sungai Burung, Tanjong Karang, Selangor, 6 Ogos 1965) adalah bekas Ketua Menteri Selangor memiliki jejak keturunan Jawa.


6. Dato' Sri Najib Razak
Anak kepada bekas perdana menteri Malaysia yang kedua, Tun Abdul Razak Dato' Hussein. Masih memiliki darah bangsawan Bugis.7. Dato' Seri Utama Dr. Rais Yatim
Dato' Seri Utama Dr. Rais Yatim lahir dari pasangan yang berasal dari Minangkabau, Indonesia iaitu Mohammad Yatim@Jatin bin Tahir (ayah) dan Siandam (ibu). Ayahnya seorang pedagang yang berasal dari Palupuh, Agam, Sumatera Barat. Pada tahun 1920-an, ayahnya merantau ke Klang dan terus ke Gagu. Sedangkan Siandam berasal dari Kampung Sipisang, Palupuh, Agam. Ketika berumur belasan tahun, ibunya merantau ke Sungai Serai, kemudian Kampung Katub, Lenggeng dan akhirnya di Jelebu.


8. Raja Melewar
Raja Melewar atau nama sebenarnya, Yang Maha Mulia Paduka Sri Tuanku Sultan Mahmud Syah ibni al-Marhum Sultan Abdul Jalil adalah Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan pertama yang memerintah dari tahun 1773-1795. Merupakan putera kepada Sultan Abdul Jalil (raja Pagaruyung) dari barat Sumatera yang datang untuk memerintah negeri itu selepas delegasi daripada ketua-ketua tempatan mencari pemimpin baru bagi Negeri Sembilan telah dihantar ke wilayah Minangkabau.


9. Sheikh Muszaphar Shukor
Sheikh Muszaphar Shukor Al Masrie bin Sheikh Mustapha merupakan angkasawan Malaysia pertama dikatakan mempunyai darah keturunan Bugis.


10. Syeikh Muhammad Saleh Al-Minankabawi
MENGENAI ulama yang berasal dari Minangkabau ini, masih terdapat beberapa perkara yang masih bersimpang-siur. Terdapat dua nama mengenai orang tuanya, iaitu ‘Abdullah dan Muhammad Thaiyib. Ayahnya yang bernama ‘Abdullah digunakan pada tiga buah karyanya yang telah ditemui. Nama Muhammad Thaiyib pula digunakan sewaktu beliau menjadi Syeikh al-Islam Perak Darul Redzuan. Syeikh Muhammad Saleh dilahirkan di Kampung Tungkar, Luak Tanah Datar, Minangkabau, Sumatera Barat. Muridnya bernama Muhammad Saleh Mandahiling, penulis buku biografinya yang menyebut bahawa Syeikh Muhammad Saleh lahir kira-kira pada tahun 1266 Hijrah. Penulis masih meragui tahun andaian itu, kerana beberapa fakta bertentangan dengan jalan sejarah yang ada hubungan dengannya. Syeikh Muhammad Saleh meninggal dunia pada 17 Zulkaedah 1351 Hijrah/12 Mac 1933 Masihi di Kuala Lumpur.

Tiada ulasan: